Algehele of beperkte gemeenschap van goederen? Huwelijkse voorwaarden? Hoe zit het nu?
Trouwen in algehele gemeenschap van goederen kan alleen nog maar als u huwelijkse voorwaarden opmaakt. Anders krijgt u een beperkte gemeenschap van goederen. Wat dit voor u en/of uw nalatenschap betekent, leggen wij u graag uit.
Als u vóór 2018 trouwde of een geregistreerd partnerschap aanging zonder dat u huwelijkse voorwaarden opmaakte, ontstond er automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden waren van beide partners; ieder de helft. Bij overlijden is in dat geval de helft van de ene partner en de andere helft is de nalatenschap. Ook bij echtscheiding wordt dan alles door de helft gedeeld.
Bij een huwelijk ná 2018 zonder huwelijkse voorwaarden ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen. Buiten deze beperkte gemeenschap blijven alle goederen die een echtgenoot voor het huwelijk privé had en erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk door één van de echtgenoten wordt verkregen. Er ontstaan hierdoor drie vermogens, namelijk: het privévermogen van de een, het privévermogen van de ander en het gezamenlijk (gemeenschaps-)vermogen. Wilt u dit anders dan moet u huwelijkse voorwaarden opmaken; dus ook als u de ‘oude’ gemeenschap van goederen van toepassing wilt laten zijn.
Door het nieuwe wettelijke systeem van beperkte gemeenschap van goederen kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om bij een overlijden vast te stellen welk vermogen precies van de een of van de ander is en dus tot de nalatenschap behoort. Hiervoor is vereist dat bij het aangaan van het huwelijk goed is vastgelegd wat van wie is en tijdens het huwelijk moet een nauwkeurige administratie bijgehouden worden. Hierbij kan een registratie door uw RegisterExecuteur en het bijhouden daarvan tijdens leven in ons Digitaal Nalatenschapsdossier een belangrijk hulpmiddel zijn.
Wilt u meer weten, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Goede voornemens 2023?
Goede voornemens; wie heeft ze niet? Misschien is het regelen van uw nalatenschap niet het eerste dat in u opkomt, maar ook dit zou een verstandig en belangrijk goed voornemen kunnen zijn.
Herkent u deze vragen?
Help, ik ben erfgenaam en/of executeur. Wie kan mij helpen?
In veel testamenten wordt de partner, een kind of een goede vriend/vriendin tot executeur benoemd. Bent ú die partner, dat kind of die goede vriend/vriendin dan wilt u deze belangrijke en eervolle rol wellicht graag vervullen.
Of is er geen executeur en komt er als erfgenamen niet uit?
Of bent u ‘vrijwillig’ aangewezen als boedelgevolmachtigde door de (andere) erfgenamen?
De nalatenschap moet natuurlijk wel worden afgewikkeld.
Door emoties, door gebrek aan tijd of gewoon omdat u het allemaal toch wel erg ingewikkeld vindt, ziet u hier echter mogelijk enorm tegenop. Begrijpelijk, want er komt op dat moment ook daadwerkelijk veel op u af. Er moet immers veel geregeld worden en u wilt de overledene die dat vertrouwen in u heeft gesteld en/of de (overige) erfgenamen natuurlijk niet teleurstellen.
Bedenk dat u als executeur of gevolmachtigde niet alles zelf hoeft te weten of moet doen. Schroom daarom op zo’n moment niet om hulp in te schakelen.
Vaak staat het testament toe dat u iemand als executeur aan u toe mag voegen. Is dat niet het geval, dan kunt u altijd een adviseur inschakelen. Voorwaarde voor het inschakelen van hulp is over het algemeen wel dat u er zelf niet toe in staat bent. Van een professionele executeur zal uiteraard meer verwacht worden, maar ook daar kan soms kennis op bepaalde gebieden ontbreken, waardoor (specialistische) ondersteuning nodig is.
In welke situatie ook, uw RegisterExecuteur ondersteunt u daarbij graag. Bel of mail hiervoor Uw RegisterExecuteur.
Gelijkstelling schoonkind en kind voor de erfbelasting mogelijk, let op de voorwaarden
Na het overlijden van een eigen kind, erft de schoondochter of -zoon niet automatisch van u, want volgens het wettelijk erfrecht is een schoonkind geen erfgenaam. Wilt u hem of haar toch van u laten erven, dan zult u dit moeten regelen door hem/haar in uw testament tot (mede)erfgenaam te benoemen. Ook kunt u ervoor kiezen om het schoonkind een legaat toe te kennen. Houd daarbij wel in de gaten dat andere eigen kinderen en eventuele kinderen van het overleden eigen kind altijd recht hebben op minimaal de legitieme portie.
Voor wat betreft de erfbelasting geldt het volgende. In de Successiewet is bepaald dat in de situatie dat een eigen kind is overleden, het schoonkind dezelfde tarieven en vrijstellingen geniet als voor dit eigen kind het geval zou zijn geweest. Hierbij is wel de voorwaarde dat het huwelijk/het geregistreerd partnerschap van uw kind of schoonkind is geëindigd door overlijden en niet door echtscheiding. Onder aanvullende voorwaarden geldt dit ook voor samenwoners. Uitgaande van de cijfers van 2022 zou dit betekenen dat dit schoonkind een vrijstelling heeft van €21.559 en dat hij/zij tot een bedrag van €130.425 na aftrek van de vrijstelling 10 % en daarboven 20% aan erfbelasting verschuldigd zou zijn.
Heeft u vragen hierover en wit u weten hoe dit precies zit? Bel of mail uw RegisterExecuteur.
Houd de opeisbaarheidsgronden van de vorderingen van de kinderen in de gaten!
In de meeste testamenten zijn de wettelijke opeisbaarheidsgronden van de vordering vanwege de erfdelen van de kinderen uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan de opname in een zorginstelling van de langstlevende of hertrouwen in gemeenschap van goederen door de langstlevende. Houd deze opeisbaarheidsgronden in een testament in de gaten!
Ook al heeft u goede redenen om de vordering die u vanwege het overlijden van een eerste ouder heeft nog bij de langstlevende te laten; verjaring ligt op de loer. De termijn van verjaring gaat namelijk lopen op het moment dat een van de (in het testament genoemde opeisbaarheidsgronden zich voordoet. Als u als kinderen uw vordering niet op tijd opeist, kan uw vordering dus verjaren. Ondanks wellicht goede bedoelingen kan dit er toe leiden dat u uiteindelijk met lege handen komen te staan.
Wilt u hier meer over weten en/of niet voor verrassingen komen te staan? Uw RegisterExecuteur helpt u graag. Bel of mail hiervoor Uw RegisterExecuteur.
Erfenis en bijstand? Let op!
Een erfenis of legaat heeft gevolgen voor een bijstandsgerechtigde. Deze gevolgen strekken vaak verder dan u denkt. Niet alleen als de erfenis of het legaat ook daadwerkelijk wordt ontvangen, kan gekort worden op de bijstand of kan deze zelfs volledig stop worden gezet.
Ook als de nalatenschap nog “onder de langstlevende echtgenoot blijft” en het bijstandsgerechtigde kind slechts een niet-opeisbare vordering krijgt op deze langstlevende ouder heeft dit vervelende consequenties. De gemeente kan namelijk op het moment dat de vordering opeisbaar wordt (meestal bij het overlijden van de langstlevende) de eerder uitgekeerde bijstand verhalen op die vordering. Ze mogen daarbij teruggaan tot het moment van het overlijden van de eerste ouder. Het kind onterven of verwerpen helpt hier niet. Een kind in de bijstand moet namelijk een beroep doen op zijn legitieme portie en verwerpen is ook niet ‘toegestaan’. Als bijstandsgerechtigde word je namelijk geacht om alles te doen om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, zodat een beroep op de bijstand niet nodig is.
Heeft u vragen hierover en wit u weten hoe dit precies zit? Bel of mail uw RegisterExecuteur.
Let op een met uitsluiting verkregen erfenis heeft invloed op uw eigen nalatenschap
Krijgt u te maken met een nalatenschap? Kijk dan niet alleen naar het testament van de overledene, maar ook naar dat van zijn of haar ouders of andere familieleden waarvan is geërfd. Vanwege een daarin opgenomen uitsluitingsclausule kan de nalatenschap er wel eens heel anders uit zien dan u in eerst instantie denkt.
De uitsluitingsclausule hebben we in twee smaken: “zacht” en “hard”. De “zachte” uitsluitingsclausule werkt alleen bij echtscheiding; er hoeft dan dus niet gedeeld te worden met de (aanstaande) ex. De “harde” uitsluitingsclausule werkt ook bij overlijden. Vooral de laatste vorm kan bij een later overlijden van de verkrijger een grote rol spelen.
Bij het vaststellen van uw nalatenschap moet dus worden opgelet. Vooral als een langstlevende echtgenoot opnieuw trouwt en overlijdt kan het bepalen van zijn/haar erfenis ingewikkeld zijn. Want wat is nou precies van wie? Zeker als de verhouding tussen de kinderen/erfgenamen van de overledene en de nieuwe partner niet optimaal zijn, kan dat tot onaangename situaties leiden. Een goede boedelbeschrijving na het overlijden van de eerste partner is eigenlijk een “must”. Het tijdens leven al inzichtelijk en duidelijk hebben wat van wie is, helpt ook enorm.
Wilt u hier meer over weten of heeft u hulp nodig bij het in kaart brengen zodat uw eigen erfgenamen niet voor verrassingen komen te staan? Uw RegisterExecuteur helpt u graag. Bel of mail hiervoor Uw RegisterExecuteur.
Van wie is de en/of rekening?
Zeker bij een overlijden speelt deze vraag. Want behoort het saldo nu wel of niet tot de nalatenschap? En zo ja, voor welke deel?
Een en/of rekening wordt in veel gevallen gebruikt om ervoor te zorgen dat de mederekeninghouder ook toegang heeft tot de betreffende bankrekening. Je ziet dit bij partners maar ook vaak bij ouders en kinderen. Zeker naarmate de ouders op leeftijd komen.
Door geld op deze rekening te storten wordt het geld niet automatisch van de ander. Anders gezegd: Besef dat het saldo op een en/of rekening altijd van degene blijft van wie het geld afkomstig is.
In de situatie van een en/of rekening tussen partners (al dan niet gehuwd/geregistreerd) moet dus bekeken worden van wie het geld afkomstig is en wat er eventueel over is afgesproken. Ook bij echtgenoten die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, kan dit spelen; bijvoorbeeld als een van beiden geld onder uitsluiting heeft verkregen vanwege een schenking en/of erfenis.
Dus: Leg tijdens leven op de juiste wijze vast van wie het saldo op de en/of rekening is en laat de erfgenamen niet gissen of er ruzie over maken!
Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het in kaart brengen zodat uw eigen erfgenamen niet voor verrassingen komen te staan? Bel of mail uw RegisterExecuteur.
We hebben een langstlevende testament…..
Als echtgenoten of geregistreerd partners vóór 2003 na het eerste overlijden alles zo goed mogelijk voor de langstlevende wilden regelen, was het eigenlijk bijna altijd nodig om een testament te maken. Dit gebeurde dan meestal in de vorm van een zogenoemd langstlevende testament. Deze zijn er echter in veel soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan vruchtgebruik, de ouderlijke boedelverdeling, legaten van vruchtgebruik van de woning en van de inboedel, vorderingen met en zonder rente. Niet met alle - al wat oudere - testamenten bereikt u na uw overlijden ook wat u voor ogen heeft gehad bij het opstellen ervan. Het is dus belangrijk om hier nog eens goed naar te (laten) kijken.
In het huidige erfrecht (sinds 2003) wordt de langstlevende veel beter beschermd door de wettelijke verdeling. Daarbij zijn de langstlevende en de kinderen de erfgenamen, krijgt de langstlevende de beschikking over alles (de volledige nalatenschap) en krijgen de kinderen een niet-opeisbare vordering ter grootte van hun erfdeel. Het maken van een testament lijkt minder noodzakelijk.
Toch worden er nog steeds veel langstlevende testamenten gemaakt. Hierin kunnen in afwijking van het wettelijk erfrecht bepalingen worden opgenomen, die bijvoorbeeld voor de besparing van erfbelasting of voorkomen van de eigen bijdrage zorg interessant voor u kunnen zijn.
Let op: heeft u een testament gemaakt dan gaat dat altijd voor op de wettelijke verdeling zoals geregeld in het wettelijk erfrecht.
Oftewel: het ene langstlevende testament is het andere niet. Wilt u hierover goed geïnformeerd worden/hier meer over weten, Bel of mail hiervoor uw RegisterExecuteur.
Bent u onterfd of heeft u een kind onterfd? Let op de termijnen!
Onterving komt tegenwoordig steeds vaker voor. Bent u onterfd of heeft u een of meer kinderen onterfd dan krijgt u als legitimaris of als (groot)ouder te maken met de termijnen die spelen rondom de legitieme portie. Zo is er de vijfjaarstermijn en de redelijke termijn na overlijden voor het beroep op de legitieme portie. Als er in een testament niets anders over is opgenomen, is er bovendien de zesmaands termijn waarna de legitieme vordering kan worden opgeëist. Is de nalatenschap onvoldoende om de legitieme portie uit te kunnen keren dan kan ingekort worden op giften gedaan tijdens leven aan kinderen (of aan derden gedaan in de laatste vijf jaar voor overlijden). Voor de bevoegdheid tot inkorten geldt ook een termijn. Deze vervalt na vijf jaar na overlijden of na een door de begiftigde gestelde redelijke termijn. Tot slot is er nog de ‘standaard’ verjaringstermijn van 20 jaar voor vorderingen.
Kortom bij onterving moet in de gaten worden gehouden of er geen (fatale) termijnen verlopen. Wilt u hierover goed geïnformeerd worden of kunt u ondersteuning gebruiken, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Help, een huis in de nalatenschap!
Waarop moet u letten bij het erven van een woning? Daar komt veel bij kijken.
Zo vraagt bijvoorbeeld de verkoop van een woning na overlijden speciale aandacht, vooral als de woning de laatste decennia niet up-to-date is gehouden. Bij iedere woning is er dan de afweging: Gaan we nog wat opknappen of bieden we de woning zo aan op de woningmarkt? De investering moet in verhouding staan tot de hogere verkoopopbrengst. Misschien overweegt u wel om de woning te verhuren. Hoe werkt dit fiscaal? Of wellicht wil een van de erfgenamen de woning uit de nalatenschap verwerven; hoe kan dit het best?
Voor de inkomstenbelasting, toeslagen en bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg kan het moment van verkopen van groot belang zijn. Meestal is 1 januari de peildatum.
En dan de erfbelasting. Welke waarde moet gehanteerd voor de fiscus en welke waarde voor de berekening van de erfdelen. Door hier zo goed mogelijk mee om te gaan, kan het u zowel bij het eerste als bij het tweede overlijden van een stel een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. Door dit juist en verstandig te regelen zal er een groot deel van het verschil van deze twee waardes onbelast aan de erfgenamen toe kunnen vallen.
En weet u dat u als erfgenamen als nieuwe belanghebbende op dat moment de WOZ-waarde omlaag kunt krijgen als deze te hoog blijkt te zijn.
En is de erfbelasting hoog en zit al het geld in de stenen dan bestaan er mogelijkheden voor uitstel van betaling. Houd wel de belastingrente in de gaten.
Uw RegisterExecuteur kan u adviseren inzake de bovenstaande aandachtspunten. Maar er zijn er meer.
Bedenk ook dat als u een woning uit een nalatenschap verkrijgt (dit kan ook de langstlevende partner zijn) waar nog hypotheek op rust u de hypotheeklasten wel moet kunnen dragen. Mogelijk is er een overlijdensverzekering die hier uitkomst kan bieden. Weet u niet zeker of de verkoopopbrengst van het huis plus verzekeringsuitkering voldoende zijn om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is beneficiair aanvaarden eigenlijk altijd het meest verstandig.
Heeft u een huis uit een nalatenschap als legaat verkregen dan is het belangrijk om te weten of dit in- of exclusief de hypotheekschuld en met of zonder inbreng is. Het antwoord kan er wellicht toe leiden dat u het legaat beter niet kunt accepteren.
Ook kan er sprake zijn van meerdere panden. Over het algemeen is slechts één daarvan de (fiscale) eigen woning. De andere woningen zijn vermogen in box 3. Als deze verhuurd worden, wordt een andere waardebepaling aangehouden. Voor de erfbelasting rekent u dan met de WOZ-waarde en de zogenoemde leegwaarderatio.
Dit is een greep uit de zaken waar u zoal tegenaan kunt lopen als u een of meer woningen verkrijgt uit een erfenis. Uiteraard speelt er nog veel meer. Komt u er zelf niet uit of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Mam, jij gaat nog lang niet dood!
https://youtu.be/SfhoTTE0rmg.
Deze zin komt uit de laatste SIRE-campagne: “De dood, praat erover.” Met deze campagne hoopt SIRE mensen stil te laten staan bij de waarde van het praten over de dood: “Zodat we de dood iets meer laten leven. Want een gesprek over de dood verrijkt en verbindt.”
Een prachtige campagne en zo ontzettend waar en belangrijk. Wij als RegisterExecuteurs sluiten ons hier volledig bij aan. Praat erover en luister naar elkaar, maar bovenal: leg het ook vast! Bedenk daarbij dat uw nalatenschap voorbereiden veel meer is dan het opmaken van een goed testament. Hoe vaak wordt er niet gezegd dat een dierbare na het overlijden die ene ring of dat leuke kastje mag hebben. Plak geen stickers maar leg het vast! Tenminste, als u wilt dat een dierbare na uw overlijden echt krijgt wat is afgesproken. Stickers kunnen immers zo maar “verdwijnen” en u bent er niet meer om te zeggen hoe het moet. Ook als u geld heeft uitgeleend of geschonken, is het belangrijk om de mondelinge afspraken schriftelijk vast te leggen. Denk bijvoorbeeld ook aan uw uitvaartwensen.
Erover praten is één en vastleggen is twee. Hierbij kan het Digitaal Nalatenschapsdossier of minder digitaal: uw eigen Nalatenmap van uw RegisterExecuteur uitkomst bieden. Wilt u meer weten? Bel of mail hiervoor uw RegisterExecuteur.
Einde onbelaste schenking eigen woning in zicht; wat is nog mogelijk?
Volgens de plannen van de regering komt er in 2024 (of wellicht toch in 2023?) een einde aan ‘de jubelton’, oftewel de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning. Volgens deze regels kon en kan een bedrag van €106.671 (2022) onbelast geschonken worden aan personen tussen de 18 en 40 jaar die de schenking gebruiken voor de aankoop of verbouwing van hun koopwoning, voor de aflossing hypotheek van deze woning of voor de afkoop erfpacht hiervan. Het mooie van deze jubelton is dat deze ongeacht de relatie van de schenker-ontvanger gebruikt kan worden; dus niet alleen binnen de ouder-kindrelatie.
De besteding van deze schenking mag over drie jaar worden verspreid. Op dit moment circuleren allerlei adviezen dat u deze schenkingsvrijstelling ook na 1 januari 2024 kunt ‘veiligstellen’ door spreiding van schenkingen.
Let daarbij goed op dat u bij spreiding alle voorwaarden volgt, anders moet alsnog schenkbelasting worden betaald.
Wilt u weten wat er voor u nog mogelijk is, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur. Deze adviseert u hierbij graag.
Uw kleinkind schenken of mee laten erven, een goed idee?
Een legaat voor uw kleinkinderen? Fijn als het kan en u kunt zo bovendien erfbelasting besparen. Kleinkinderen hebben namelijk voor de erfbelasting een even grote vrijstelling als kinderen. Elke opa of oma mag aan ieder kleinkind €21.559 (in 2022) nalaten zonder dat dit kleinkind hierover erfbelasting hoeft te betalen. U moet dit wel in een testament regelen.
Let echter op! Het eenmalige voordeel van de besparing van erfbelasting weegt soms niet op tegen de nadelen die dit legaat voor het kleinkind met zich meebrengen. Komt de toeslag of de uitkering van uw kleinkind niet in gevaar? Moeten uw kleinkinderen of zijn/haar ouders hierdoor (meer) inkomstenbelasting over hun vermogen in box 3 betalen?
Verder moet u over verschillende zaken nadenken. Als de grootouders bijvoorbeeld allebei een legaat opnemen voor het kleinkind in hun testament, kan het verstandig zijn om dit pas opeisbaar te laten zijn bij overlijden van de langstlevende. Maar is het dan verstandig om over de vordering van het kleinkind wel of geen rente te berekenen? Houd bovendien rekening met het feit dat een vast bedrag als kleinkindlegaat tot gevolg kan hebben dat uw kinderen zelf minder of niets meer zullen erven. Het geld moet er namelijk nog wel zijn als u beiden bent overleden. Bedenk ook of u wilt dat elk gezin evenveel erft. Het ene kind kan immers meer kinderen hebben dan het andere.
Als u wilt weten waar u op moet letten en hoe u dit het best kunt regelen in uw specifieke situatie, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Thuiswonende meerderjarige kinderen slechts eenmaal vrijstelling bij schenking of erfenis!
Let dus op bij thuiswonende meerderjarige kinderen die erven en/of geschonken krijgen.
Vanwege krapte op de woningmarkt gebeurt het veel vaker dat meerderjarige broers en zussen/kinderen nog thuis blijven wonen. Gaat het om twee kinderen dan zijn ze voor de erf- en schenkbelasting vanaf vijf jaar na hun 18e jaar fiscale partners. Krijgen die twee kinderen vervolgens een schenking of erfenis van eenzelfde (ander) persoon, dan zit er een behoorlijke adder onder het gras.
Het gevolg is dat slechts eenmaal de vrijstelling van toepassing is en de verkrijgingen bij elkaar opgeteld worden voor de berekening van de verschuldigde schenk- of erfbelasting.
Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met uw RegisterExecuteur.
Vergeet niet ook uw digitale nalatenschap te regelen!
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders te weinig met hun digitale nalatenschap bezig zijn. Tijdens ons leven zijn we echter steeds meer en meer digitaal actief. Kennelijk onderschatten we onze digitale activiteit en de gevolgen daarvan voor onze nabestaanden als dit niet goed geregeld is. Kunnen uw nabestaanden bij uw adressenlijst, foto’s of andere bestanden die op uw telefoon of computer staan?
Vraag u ook eens af: Wat gebeurt er na overlijden met alle informatie die van u op internet staat? Hoe moeten uw nabestaanden ermee omgaan? Hebben ze er toegang toe als ze niet beschikken over de wachtwoorden?
Zorg dat ook na uw overlijden uw digitale nalatenschap netjes kan worden afgewikkeld.
Wilt u het goed regelen? In het Digitaal Nalatenschapsdossier legt uw RegisterExecuteur uw wensen vast met betrekking tot uw social media en accounts. Via dit Digitaal Nalatenschapsdossier kunt u bovendien uw eigen Digitale Kluis openen en uw gegevens beveiligd opslaan. Meer weten? Neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Uw huisdier goed en verzorgd achterlaten na uw overlijden
4 oktober! Dierendag! Uw huisdier speelt een belangrijke rol in uw leven. Maar wat als u er niet meer bent? Een dier is bezit en behoort dus tot uw nalatenschap. Maar willen uw erfgenamen ook uw huisdier erven?
En wat als uw huisdier niet mee mag naar het verpleeghuis? Als u niets regelt dan is het maar de vraag bij wie of waar uw huisdier terecht komt. De erfgenamen, familie en/of uw RegisterExecuteur zullen naar praktische oplossingen moeten zoeken, met het dierenasiel als laatste redmiddel.
Beter is het om bij leven al te regelen wat er met uw geliefde huisdier moet gebeuren. Regel dit in uw (levens)testament. Een “huisdierentestament”, een huisdierenclausule in uw testament of een legaat voor de kosten van de nieuwe eigenaar/erfgenaam van uw huisdier; veel is mogelijk.
Als u een persoon of een dierenpension op het oog heeft waar het huisdier goed zou worden opgevangen, kan hier vooraf overleg mee worden gepleegd. In het testament kunt u vervolgens deze afspraken opnemen. Daarbij is het ook van belang dat uw nabestaanden weten wát er is geregeld. Uw huisdier wordt dan snel goed opgevangen.
Aan het dier zelf een bedrag nalaten kan niet. De meest eenvoudige mogelijkheid is om in het testament aan de bereidwillige verzorger een bedrag toe te kennen, als dank voor het opnemen van het huisdier of wellicht een bijdrage in de kosten van de zorg! Hierbij hoort dan de last om uw huisdier te verzorgen.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Let op! Soms korte termijnen voor belangrijke beslissingen na een overlijden
Na een overlijden moeten de erfgenamen vaak snel (soms al direct na overlijden) belangrijke keuzes maken. Denk onder meer aan: opdrachtverlening voor de uitvaart, de nalatenschap wel of niet (zuiver of beneficiair) aanvaarden, welke rente hanteren over de vorderingen van de kinderen, wettelijke verdeling ongedaan maken of niet etc. Keuzes met grote gevolgen zowel juridisch als voor de erfbelasting. Is eenmaal een keuze gemaakt dan kan deze keuze naderhand meestal niet meer worden gewijzigd. Is de termijn verstreken en heeft u niets ondernomen dan is het goed mogelijk dat u terecht bent gekomen in een ongewenste situatie met alle gevolgen vandien.
Het is daarom van groot belang dat u zich daar – ondanks de emotionele en lastige tijd waar u zich vermoedelijk in bevindt - voldoende van bewust bent.
Is er door de overledene geen executeur benoemd; dan is het raadzaam om op tijd deskundige hulp te zoeken.
Wilt u uw erfgenamen op dit punt ontzorgen? Benoem dan een deskundige tot executeur.
Zoekt u een executeur of deskundige hulp na een overlijden, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur. Bel of mail hiervoor uw RegisterExecuteur.
Voorkom schenkbelasting bij onverplicht aflossen overbedelingsschuld
Na het overlijden van één van de ouders krijgen kinderen volgens de wet of vaak ook volgens (vergelijkbare bepalingen in) het testament te maken met een niet-opeisbare vordering ter grootte van hun erfdeel. Deze onderbedelingsvordering van de kinderen ofwel overbedelingsschuld van de langstlevende ouder op de kinderen valt volgens de wettelijke bepalingen in elk geval vrij bij overlijden of faillissement of surseance van betaling van deze langstlevende. In een testament kunnen hier ook andere opeisbaarheidsgronden aan zijn verbonden.
Tenzij een testament anders bepaalt, kan de langstlevende ouder in de meeste gevallen naar eigen inzicht op deze overbedelingsschuld aan de kinderen vervroegd en onverplicht aflossen. Hier kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen, zoals: het kind heeft behoefte aan liquiditeiten, een nieuwe partner in de toekomst niet willen opzadelen met een verplichte uitkering van deze vordering of het voorkomen van de hoge eigen bijdrage zorg. Aflossing kan echter fiscaal ongewenste gevolgen hebben. Is de (afgesproken) rente over deze schuld lager dan 6% samengesteld kan namelijk sprake zijn van een belaste schenking waarover schenkbelasting verschuldigd is.
Wilt u weten wat fiscaal toegestaan is en hoe u schenkbelasting bij eerdere aflossing kunt voorkomen, informeer dan bij uw RegisterExecuteur.
Onterving van uw kind? Een keuze met grote gevolgen, dus regel het goed!
Uw kind onterven? Het kan. Het gebeurt steeds vaker dat niet alle kinderen gelijk erven. U kunt uw kind ook volledig onterven.
Een keuze met grote gevolgen; emotioneel maar ook juridisch en financieel.
Na overlijden kan onterving in de meeste gevallen allereerst tot onbegrip of woede bij het onterfde kind leiden. Op emotioneel vlak zet dit de verhoudingen tussen dit kind en uw erfgenamen, bijvoorbeeld uw partner en uw andere kinderen, op scherp.
Bovendien heeft uw onterfde kind altijd recht op zijn/haar legitieme portie. Dit kan leiden tot veel discussie en strijd tussen de (andere) nabestaanden, zijn financiële gevolgen vaak niet te overzien en liggen rechtszaken op de loer.
Het kan daarom van belang zijn om een voorgenomen onterving eerst nog eens goed tegen het licht houden.
Hoe kunt u zoveel mogelijk problemen voorkomen? Een eerste stap kan zijn uw beweegredenen voor onterving op te nemen in uw testament. Dit kan leiden tot een betere acceptatie en verwerking. Hierdoor is er wellicht meer kans dat de band tussen bijvoorbeeld uw kinderen onderling goed blijft. Daarnaast zorgt u door de benoeming van een professionele/externe executeur voor een zakelijke afwikkeling van uw nalatenschap.
Tot slot: Zorg er in elk geval voor dat uw erfgenamen zo min mogelijk tegen financiële problemen aanlopen. Een onterfd kind kan bijvoorbeeld ook nog gedane schenkingen aantasten. Laat u hierover infomeren als u schenkingen wilt doen. Laat u een partner achter? Zorg dan dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van die langstlevende partner..
Wilt u hier meer over weten en/of de (financiële) gevolgen (voor de nabestaanden) tegen het licht houden, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Besparen op uw hypotheek na overlijden partner
Na het overlijden van een partner zit u in een emotionele (en vaak ook financiële) rollercoaster. Op dat moment moeten er ook nog eens belangrijke beslissingen genomen. Heeft u een eigen woning en heeft u deze geërfd, dan erft u meestal ook de hypotheekschuld. Als u in de woning blijft wonen, moet de hypotheekrente wel gewoon doorbetaald worden; ook als er wellicht minder inkomen is.
Wat te doen? Onderzoek allereerst of er een uitkering is uit een overlijdensrisicoverzekering. Is deze er niet, bekijk dan of u een lagere hypotheekrente kunt afspreken. Bij veel hypotheekverstrekkers, kunt u er namelijk voor kiezen om zonder boete de op dat moment geldende, meestal lagere hypotheekrente te gaan betalen. Ook bestaat soms de mogelijkheid om de hypotheek boetevrij af te lossen. Let op u moet er wel zelf om vragen.
Beslis wel op tijd. Sommige banken kennen hiervoor een periode van één jaar. Er zijn echter ook banken die u voor deze beslissing slechts drie maanden de tijd gunnen.
Wilt u hier meer weten en/of heeft u hulp nodig? Bel hiervoor uw RegisterExecuteur.
Testament en dan?
Heeft u een testament gemaakt? Als dit langer geleden is, kan uw testament verouderd zijn.
Sinds 2003 hebben we namelijk nieuw erfrecht en sinds 2010 spreken we niet meer over successierecht, maar over erfbelasting.
Zeker als een testament wordt of is opgesteld met als doel "fiscaal zo min mogelijk belasting betalen" is het van belang om uw testament om de paar jaar opnieuw te laten bekijken. Uw vermogen verandert en de fiscale regels veranderen ook elk jaar.
Een testament opstellen gaat echter verder dan alleen de besparing van erfbelasting. Er zijn meer redenen om een testament op te stellen. Bijvoorbeeld door meer echtscheidingen ontstaan steeds meer samengestelde gezinnen, dus gezinnen waarbij bijvoorbeeld beide ouders kinderen meebrengen vanuit een vorige relatie. Om de rechten van de nieuwe partner veilig te stellen of om de ex-partner volledig buiten spel te zetten is het vaak verstandig om een testament op te stellen.
Er komen steeds meer partijen op de markt die u kunnen adviseren over het testament. U kent vast de notaris. Weet u ook dat de RegisterExecuteur u hierover deskundig kan adviseren.
Wie u ook kiest? Laat u adviseren door een partij die ook ervaring heeft met het afwikkelen van erfenissen. U laat uw huis toch ook niet schilderen door iemand die nog nooit een kwast heeft vastgehouden.
Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Fiscale haken en ogen aan de jubelton
In deze tijd een woning kopen is voor starters vanwege de hoge prijzen extra lastig. Kunt u en wilt u daarom uw kind (of iemand anders) financieel een handje op weg helpen? Dan zijn er vele mogelijkheden. Sinds 1 januari van dit jaar is het schenken van de woning zelf uit fiscaal oogpunt echter niet het meest verstandig. Als u gebruikt maakt van de jubelton en dus schenkbelasting vermijdt, bestaat de kans dat u van een koude kermis thuiskomt. Als u het niet goed regelt, kunt u namelijk te maken krijgen met 8% overdrachtsbelasting. Het is vaak beter om uw kind als starter de woning zelf te laten kopen en geheel of gedeeltelijk de financier hiervan te zijn. Als u daarbij bovendien gebruik maakt van de jubelton, verlaagt u zonder schenkbelasting uw toekomstige nalatenschap.
Zowel aan het voorkomen van overdrachtsbelasting, aan het schenken met gebruikmaken van de jubelton als aan het op een fiscaal aantrekkelijke manier financieren van de woning kleven veel fiscale haken en ogen. Bovendien zijn er nog andere aspecten die aandacht behoeven of waarin u nog beter geadviseerd kunt worden.
Wilt u het goed regelen? Uw RegisterExecuteur helpt u graag.
Vergeet niet het (onverdeelde) aandeel in de nalatenschap bij de aangifte inkomstenbelasting 2020!
Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarbij is het volgende van belang.
Vanaf het moment van overlijden zijn de erfgenamen de verkrijgers van de nalatenschap. De erfgenamen moeten in hun eigen aangifte inkomstenbelasting 2020 de totale waarde van hun vermogen op 1 januari 2020 vermelden voor de vermogensrendementsheffing (box 3). Hieronder valt ook het onverdeelde aandeel van die erfgenaam in een nalatenschap op die datum. De schuld voor de erfbelasting mag hiervan worden afgetrokken.
Defiscalisering
Als er sprake is van wettelijke verdeling of andere vorm van langstlevende verzorging kan defiscalisering van toepassing zijn. Er is in die gevallen geen sprake van onverdeeldheid. Dat betekent dat de goederen en schulden van de nalatenschap volledig bij de langstlevende (stief)ouder in box 1 (eigen woning) en/of box 2 of box 3 zijn belast, ook als dit voor belastingplichtigen nadelig uitpakt. De kinderen geven niets op in box 1, 2 of 3.
Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Dien de schenkingsaangifte 2020 vóór 1 maart 2021 in!
Heeft u in 2020 een schenking gedaan of ontvangen? Dan moet u wellicht vóór 1 maart 2021 de bijbehorende schenkingsaangifte bij de Belastingdienst indienen. Wees op tijd, anders riskeert u een boete.
U moet een aangifte schenkbelasting indienen, als de schenking in 2020 méér bedroeg dan de schenkingsvrijstelling. Voor schenkingen van ouders aan kinderen bedroeg deze vrijstelling in 2020 € 5.515 en voor alle andere ontvangers € 2.208. Ook als u gebruik heeft gemaakt van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling, bijvoorbeeld voor de eigen woning, moet de aangifte schenkbelasting worden ingediend. Als de schenkingsaangifte niet vóór 1 maart 2021 bij de Belastingdienst binnen is, kan de Belastingdienst een verzuimboete van € 385,00 (bij eerste verzuim) opleggen.
Heeft u in 2020 een schenking gedaan of ontvangen, twijfelt u of u aangifte schenkbelasting moet doen of heeft u hulp nodig bij het invullen en indienen van de schenkingsaangifte, neem dan contact met uw RegisterExecuteur. Wij helpen u graag.
Pas op! Gelijke behandeling kinderen bij schenkingen niet altijd mogelijk
Heeft u één kind wel geschonken en de ander niet, bijvoorbeeld omdat dit kind een huis ging kopen en daarbij uw financiële steun goed kon gebruiken?
Wilt u uw kinderen toch zo veel mogelijk gelijk behandelen? Dit kunt u rechtzetten door een inbrengverplichting in de schenkingsovereenkomst of in uw testament op te nemen.
Let echter op, dit zorgt in veel gevallen niet voor een volledige gelijkstelling. De inbrengverplichting vergroot namelijk het erfdeel van het ‘achtergestelde’ kind, maar betekent ook dat dit kind wellicht meer erfbelasting moet betalen, terwijl het andere kind wellicht eerder belastingvrij de schenking heeft gekregen én eerder over het geld kon beschikken.
Verkrijgen de kinderen daarentegen bij het overlijden van de eerste ouder een vordering dan kan het ‘achtergestelde’ kind juist weer financieel voordeliger uit zijn als aan de vordering een hogere rente is gekoppeld en de langstlevende ouder nog vele jaren leeft.
Kortom wat zijn de voor- en nadelen van uw schenking aan één van de kinderen? Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Kies de juiste executeur!
Uw partner, kind of goede vriend als uw executeur? Begrijpelijk, maar is het ook verstandig? Deskundige begeleiding bij de afwikkeling van een nalatenschap is in veel gevallen van groot belang; zeker wanneer de erfgenamen het niet allemaal even goed met elkaar kunnen vinden.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat de meeste problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap ontstaan wanneer een direct familielid de executeur is. Zo kunnen gebrek aan (juridische en/of fiscale) kennis of slechte communicatie al snel leiden tot wantrouwen of irritatie bij de andere erfgenamen; soms zelfs met een rechtszaak tot gevolg.
Een belangrijke vraag is bovendien of u uw kinderen of goede vriend hier mee wilt belasten. Een professioneel executeur benoemen kan veel ellende voorkomen. Ons advies: maak in elk geval een doordachte keuze die past bij uw situatie.
Zoekt u een deskundige en betrouwbare executeur, neem dan contact op met uw RegisterExecuteur
Trouwen tijdens corona?
Stel het feest uit maar ga wel langs de burgerlijke stand! Anders dan bij samenwonen worden door het huwelijk veel zaken wettelijk geregeld die van belang kunnen zijn; niet in de laatste plaats binnen het erfrecht.
Wilt u weten wat nog meer van belang is? Neem dan contact op met uw RegisterExecuteur.
Voorbereiden van je nalatenschap is meer dan een testament maken
Wat laat u na, aan wie en op welke manier? Al deze zaken kunt u opnemen in een testament. Uw RegisterExecuteur kan er samen met u voor zorgen dat uw wensen duidelijk in kaart worden gebracht en ook juridisch, financieel en fiscaal zo goed mogelijk worden vastgelegd. Een goede voorbereiding van uw nalatenschap bestaat echter niet alleen uit een testament.
Is dat bedrag dat u ooit uitgeleend heeft aan uw favoriete neef inderdaad een lening en is dit schriftelijk vastgelegd? Heeft u die auto nu wel of niet aan één van uw kinderen geschonken? Is de rente over een papieren schenking jaarlijks betaald? Hoe is de erfenis van de eerste ouder afgewikkeld? Als over deze en andere zaken bij uw overlijden geen duidelijkheid bestaat, zal dit heel vaak toch tot problemen of in elk geval onduidelijkheid leiden.
Wilt u het echt goed regelen? Bel of mail hiervoor uw RegisterExecuteur.
Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met de RegisterExecuteur.